top of page

Kies je bestemming


Waar ga ik naar toe?

“Architect,” kwam er ooit uit mijn beroepskeuzetest. Daar kon ik helemaal niks mee. Ik tekende nooit gebouwen, laat staan dat ik kon tekenen of ontwerpen. Kortom, ik stond met lege handen, ik had geen idee wat ik moest gaan doen. Ik zwierf door verschillende opleidingen, miste colleges doordat ik mijn bed niet uit kwam, niet geïnspireerd, niet gemotiveerd. Ik zag mijzelf dat beroep in de toekomst niet doen.

Dat ik colleges miste en wat verloren door de gangen sjokte, had geen positief effect op mijn zelfbeeld. Ik leerde niet hoe ik op een leuke en positieve manier iets kon bereiken. Alles werd een moetje en gedoemd te mislukken. 10 kilo afvallen? Ik kwam alleen maar aan. Leren hardlopen? Steken in mijn zij en de wekker ging de volgende ochtend gewoon weer uit.

Doelloos

Geen doel hebben levert vaak een leven op in dienst van een ander, want die ander weet het juist zo goed, je bent volgzaam en je schikt je naar de wensen van je partner of je omgeving. Je mist de kracht om ook maar iets te willen of kunnen veranderen.

Geen doel hebben is als dobberen op een oceaan, je kan alle kanten op. Dat kan een tijdje leuk en comfortabel zijn, maar uiteindelijk mis je een bestemming, een reden waarom je daar dobbert. Als je een richting geeft aan je reis, heb je ook veel meer zin om je boot in orde te maken. Je wilt moeite doen.

Achter het roer staan

Het hebben van een gemotiveerd doel levert je nog veel meer op Je wilt ervoor opstaan, onvermoede talenten duiken op. Je gaat dingen doen, waar je lef voor nodig hebt, maar je doet het, want je wilt het zo graag. En door die sprongen die je maakt, train je de spieren van je zelfvertrouwen, je traint jezelf door te kijken naar dingen die je graag wilt in plaats van iedere keer weer die ouwe koeien uit de sloot te trekken.

Doelen zijn geen wetten of in stenen gehakte voornemens. Je wilt ze graag bereiken, omdat de weg ernaartoe voldoening geeft. Het geeft vorm en richting aan je leven. Je wordt uitgedaagd, je groeit en jij staat achter het roer.

Ik heb door de jaren heen met vallen en opstaan geleerd hoe ik vanuit een gestrande situatie mezelf weer vlot kon krijgen. Ik heb een stip aan de horizon gezet, een bestemming uitgezocht waar ik blij van werd en ik ben onderweg.


bottom of page