top of page

Jouw belemmeringen overwinnen


Om iets te overwinnen moet je eerst weten wat je tegenstander is.

Als je dus niet weet waar de draak staat, is het lastig om hem te verslaan.

Dit proces begint met het ontdekken van datgene wat nu nog transparant is voor je.

In het begin ben je zogezegd onbewust onbekwaam.

In eerste instantie is het belangrijk om bewust onbekwaam te worden; je ontdekt iets en je denkt, oh, dat kan ik dus nog niet zo goed. Of; daar gaat het altijd fout bij mij.

Nu kun je gaan oefenen, je weet wat je valkuil is en je kunt gaan oefenen om te voorkomen dat je er telkens weer instapt.

Vaak werk je dan aan je uitdaging, omdat die voorkomt dat je in je valkuil stapt. Als je bijvoorbeeld een doorzetter bent, maar anderen ervaren je vaak als een drammer, dan is dat je valkuil. Je uitdaging (= het tegenovergestelde van je valkuil) zou dan kunnen zijn dat je loslaat, of ontspant. Je begrijpt al, dit is mijn eigen leerproces geweest ;-).

Zodra ik op momenten van drammerigheid in staat ben om te ontspannen en los te laten, dan blijf ik uit mijn valkuil. Vaak moet je dan ook een idee of mening loslaten die ervoor zorgt dat je drammerig wordt. In mijn geval bijvoorbeeld: 'Ik weet het beter'. Zodra ik dat idee loslaat, komt er meer ruimte voor hoe de ander denkt en naar de situatie kijkt. Dan kan ik me beter verplaatsen in de wereld van de ander en kan ik op een ontspannen manier doorzetten.

Bewaren


bottom of page